Musiken utvecklar hjärnan

01.01.2018 kl. 23:06
När vi läser om många nobelpristagare och kända vetenskapsmän kan vi i många deras biografier läsa att de hade spelat ett eller annat musikinstrument eller åtminståne hörde mycket på musik. Men varför händer det att vi träffar på sådana påstående i deras biografier systemaiskt? Detta får ni veta i denhär texten

Musiken är ett mycket gammalt sätt att förmedla känslor i konst från person till person. Den första musiken föddes redan på stenåldern. Musik finns också i de flesta religioner och i flesta heliga skrifter och det är ett tecken på att musiken är mycket viktig del av människornas liv! Varför det då, kan man fråga?

Svaret i det finns dolt i många vetenskapmäns och kompositörernas biografier, varav en av de kändaste exemplen är Johan Sebastian Bach och Albert Einstein. Einstein hade kommit på den världskända relativitetsteorin, utan vilken nästan ingen regel i den moderna kvantteorin skulle fungera och han spelade fiol. Johan Sebastian Bach, förutom kompositör var också matematiker som lyckades koda information, t.ex från bibeln och som många musikvetare läser ur hans musiktext. 

Allt detta är på grund av att vi har två halvor i vår hjärna. Den första halvan aktiveras när vi gör fysiskt arbete, talar, rör på oss, skriver eller tänker logiskt, medan den andra hjärnhalvan ansvarar framförallt för kreativitet. Kreativitet... Hmm! Varför skulle vi behöva det om vi inte sysslar med konst, säger de flesta. Men det är inte så! Vår hjärna har en mycket bra egenskap, plasticitet. Det betyder att hjärnan hela tiden omformar sig medan den utvecklas. Detta innebär också ökad minne och hjärnkapacitet och bättre hjärnfunktioner. Men hjärnan har också dåliga egenskaper. Nervcellerna som hjärnan består av förmedlar elektronsignaler via axoner, och desto mindre fettlager är på dem, desto bättre fungerar kommunikationen mellan cellerna. Men om vi inte använder en viss möjlighet av vårt hjärna, t.ex inte sysslar med kreativa saker, så kommer de onödiga axonerna att förtjockas och cellerna kommer att dö. När hjärnan omformar sig kastar den samtidigt allt onödigt bort, och onödiga celer slutar att fungera och man får aldrig igång dem igen. Alltså desto mera aktiva celler har man i hjärnan, desto bättre och snabbare fungerar alla processer i den. Så om vi på flit försöker gräva bort en sak för att vi tycker att det är onödigt så gör vi egentligen ett utspel på vårt IQ nivå. 

Så detta är svaret, varför nästan alla kända vetenskapsmän som fick nobelpris hade sysslat med någonting inom kultur. För att komma på nya naturlagar behövs ju också kreativitet!

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Om bloggen

Den här bloggen passar åt alla som är intresserade i kultur eller samhället! Kulturen kommer att lyftas upp ganska noggrant och också samhället. Noggrana beskrivningar och åsikter hittar ni här! Hoppas ni läsare har en trevlig lässtund!