Vem egentligen är finlandssvensk?

Publicerad 04.08.2017 kl. 13:40
Ganska bra fråga, ja! Och vad är definitonen av finlandssvensk? Det får ni veta med hjälp av denhär texten! Här kommer förklaras helt enkelt definitionen av finlandssvenskar, vem er de, och vad är de kända för.

Vi alla som skriver dessa texter lever i en finlandssvensk miljö, men alla säkert är inte finlandssvenskar, eller åtminstone känner sig inte tillhöra denna grupp. Vem är finlandssvensk  och vad är speciellt med finlandssvenskar är sådana frågor som säkert många undrar om, och härnäst följer förklaringen av dem i denna text.

    Alltså vad är speciellt med finlandssvenskar?

    Finlandssvenskar är förstås en minoritet i Finland, det är cirka 300 000 finlandssvenskar i Finland. Eftersom Finland är ett tvåspråkigt land så är finlandssvenskarna en ganska stark  minoritet och har också stor ställning i den Finländska samhället.

Varför är finlandssvenskar inflytelserika?

    I Finlands grundlag står det att finska och svenska är jämställda. Detta innebär att i Finland i myndigheter måste alltid finnas svenskt betjäning. Det finns också “pakkoruotsi” i finska skolor, alltså alla måste lära sig svenska, som vi, finlandssvenskar, måste lära oss finska. Svenska är jämställd med finskan, men nu vill det kanske försvinna?

Hurdana är finlandssvenskar?

    Det finns olika finlandssvenskar, så som det finns olika finskar. Det finns både goda och onda människor. Överlag tycker om finlandssvenskarna att samlas tillsammans på olika evenemang och festivaler. Ni som inte känner sig finlandssvenskar, tycker ni också om att göra så? Finlandssvenska evenemang för ungdomar är t.ex stafettkarnevalen och kulturkarnevalen.

Finlandssvenskar och finlandssvenska ungdomar i politik

    Ungdomsorganisation i politik är Svensk Ungdom, och intresseorganisation för skolelevernas rättigheter är Finlandssvenska Skolungdomsförbund. Som ni ser så har de unga egna organisationer. Nu kommer det om den stora politiken. De kändaste finlandssvenska politikerna är Stefan Wallin, Carl Haglund och Nils Torvalds. Stefan Wallin hade haft ministerposter och nu är i riksdagen, ordförande för svenska riksdagsgruppen, Carl Haglund har haft ministerposter, varit med i EU parlamentet, Nils Torvalds är i EU parlamentet

 

    På frågan om finlandssvenskarna har pengar, kan man säga att jo! De har massor med pengar

    Som om du bor i finlandssvenskt område, och har inte hittat din identitet, känn dig som finlandssvensk, eftersom du har mycket att vara stolt över.

 

Alexander Kruglov

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

Om bloggen

Den här bloggen passar åt alla som är intresserade i kultur eller samhället! Kulturen kommer att lyftas upp ganska noggrant och också samhället. Noggrana beskrivningar och åsikter hittar ni här! Hoppas ni läsare har en trevlig lässtund!